TOURETTES SYNDROM

Tourettes syndrom hos barn innebär att barnet har så kallade tics. Tics betyder att barnet gör ofrivilliga rörelser och ger ifrån sig plötsliga ljud. De flesta barn med tics har också svårt att koncentrera sig, är överaktiva och har svårt att kontrollera sina impulser. Kontakta vården om ditt barn under en längre tid gör upprepade ofrivilliga rörelser, ger ifrån sig okontrollerade ljud och är rastlöst.

Tourettes syndrom betyder att barnet har haft tics under minst ett år och att det i betydande grad påverkar barnets vardag.

Det är vanligt att barn med Tourettes syndrom också har svårt att koncentrera sig, är mer aktiva och impulsiva. Det är samma symtom som ingår i adhd – attention deficit hyperactivity disorder. Det är också vanligt att barnet har svårigheter som kan kopplas till tvångssyndrom, OCD.

I många fall har någon familjemedlem eller nära släkting till barnet med Tourettes syndrom också tics. Barnets tics har en biologisk orsak och är inte orsakade av faktorer i omgivningen.

Barn med Tourettes syndrom skiljer sig inte från barn i allmänhet i fråga om begåvning.

Symtom vid Tourettes syndrom

Vanligast är att barnet får de första tecknen på tics när det är mellan fem och sju år. Tics är vanligare hos pojkar. Oftast börjar tics i ansiktet som överdrivna blinkningar och grimaser. Tics kan sedan uppkomma i andra delar av kroppen, som axelryckningar och ibland som mer komplicerade rörelser, snurrande eller hoppande. Ljudtics kan variera från harklingar och läten till upprepande av ”fula ord”.

Symtomen kan avlösa varandra i perioder. De kan också öka och minska i styrka under olika perioder. Tics kan finnas kvar upp i vuxen ålder.

 

Introduktionsvideo

 

Alla artiklar om Tourettes