Ny app hjälper ditt barn att träna lägesord

SpokbusSkogenSpökbus är en app för Apples iPad. I Spökbus får ni träna på några av de vanligaste lägesorden, som på, i, under och framför. Appen består av tre spel som utspelar sig i en skog, ett tornrum och i en labyrint. Spökbus är framtagen av logopeder och riktar sig till barn som befinner sig i början av sin språkutveckling. Spökbus är framtagen för att barnet med stöd av en vuxen ska få möjlighet att tillägna sig de språkliga begrepp som avses, men barnet kan också spela på egen hand. 

 

Så kan ni använda Spökbus

Spökbus är framtagen för att barnet med stöd av en vuxen ska få träna på lägesord, dvs prepositioner. Barnet kan också spela på egen hand. Appen riktar sig i första hand till barn med försenad språkutveckling eller svenska som andraspråk och kan med fördel användas av logopeder eller pedagoger som en del i ett språkligt träningsprogram. Appen riktar sig också till yngre barn med normal språkutveckling och kan då användas för att stimulera ordförrådet. Spökbus är gjord så att övningarna kan ske i ett lugnt tempo. Det finns naturliga pauser, då ni kan prata om det ni ser och hör.

Med Spökbus som inspiration

Med spelen som utgångspunkt kan ni även prata generellt om olika lägesord och om de teman och föremål som förekommer i spelen. Exempel på samtalsämnen:

  • Vilka djur finns i skogen – var bor de? I ett träd? Under marken?
  • Finns det tunnor, burkar och skelett i skogen?
  • Har du varit i ett spökslott någon gång?

Efter att ha spelat Spökbus kan ni leka gömma nyckel eller kurragömma på riktigt. Låt gärna barnet gömma ett föremål på olika platser i rummet, t ex under bordet eller bakom dörren.

Labyrinten

Spelet med labyrinten i slottet är en friare lek. Barnet får utforska rumsbegrepp på egen hand. Genom att prata om att spöket rör sig uppåt, nedåt, framåt eller genom en vägg eller in i tunna kan du som vuxen bidra till inlärningen. Ni kan även prata om hur spöket förhåller sig till de olika föremålen som finns i gångarna. Spelet inbjuder till många roliga stunder och vill man prata själv kan man stänga av ljudet på iPaden.

 

Använd gärna appen Spökbus tillsammans med Språka Mera-påsen Spöken och Lägesord. Påsen innehåller en samling pedagogiska spel och leksaker utvalda av Språka Mera för att träna på lägesord. Ladda även gärna ner Språka Meras app, Färger och Fordon

 

Läs mer och köp appen här

 

 

You may also like...

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /storage/content/92/114592/myperfectbaby.se/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273