Mona om hälsan: Från ADHD till balans

 

Mona Gullström och hennes son Love

Mona Gullström och hennes son Love

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

När Mona Gullströms yngste son Love fick diagnosen ADHD efter en jobbig uppväxt, var den början till en livsstilsförändring som resulterade i ett friskare och lyckligare liv för hela familjen. Nu driver Mona en blogg och ett företag för att hjälpa andra att förändra sitt liv.

När Mona Gullströms son Love skulle fylla 16 år var han i allt annat än gott skick, gick hopsjunken och såg inte folk i ögonen. Humöret var det si och så med. Han åt Concerta, men den hade biverkningar. När medicinen var i kroppen åt han ingenting, utan medicin åt han oavbrutet och kände inte när han blev mätt. En annan biverkning var sömnstörningar. I skolan var de nöjda för han gick dit efter flera års skolk, han satt dessutom still och kunde koncentrera sig.

Men hoppet om att sonen skulle bli av med sina besvär var starkt och Mona Gullström tog sin son till Centrum för rytmisk rörelseträning i Solna för att träffa Eva Johansson. Eva mätte Loves obalanser i kroppen med en bioresonansapparat. Hon konstaterade då att han hade inflammation i bukspottskörteln, candida, virus, parasiter och mikroorganismer i tarmarna, att han är glutenintolerant, mjölk- och sojaproteinallergisk och sockeröverkänslig. Han är också känslig för elektromagnetisk strålning (elsmog) och vattenådror och han hade miljögifter i kroppen. Dessutom hade han en mängd primitiva reflexer som gav honom besvär av olika slag. Hans ADHD hade både fysiska och psykiska orsaker.

Slutade medicinera och la om kosten

Efter att Mona hade fått erfara vilken obalans som Love hade i sin kropp så satte hon ut Loves medicin på eget bevåg, det är dock inte något som hon rekommenderar någon annan att göra. Han hade ätit den en kort tid och Mona ansåg inte att han hunnit bli så beroende av den. Barn som ätit medicinen flera år kan behöva en långsammare nedtrappning på grund av abstinensbesvär.

Familjen la även om sin kost och började då med att rensa skafferi och kylskåp. Pasta, flingor, bulgur, couscous, mjöl och alla mjölkprodukter åkte ut. En del gav Mona bort och en del slängde hon. Under många år hade hon köpt mycket ekologisk mat, men nu är det mesta hon köper ekologiskt. ”Om jag trodde jag undvek tillsatser i maten tidigare så är det ingenting mot idag. Jag köper inte längre halvfabrikat utan gör all mat från grunden på bra råvaror. Korv och charkuterivaror köper jag sällan då det dels är socker i stort sett allt, dels är mycket tillsatser. Gluten-, komjölk, soja och socker finns inte hemma. Som sötningsmedel används stevia, honung eller dadlar”, skriver Mona på sin blogg.

Sonens diagnos var en väckarklocka

Mona berättar att sonens diagnos var hennes väckarklocka och idag lever hela familjen ett helt annat liv än de gjorde för två år sedan. Genom att göra rytmiska rörelser och stimulera de basala ganglierna har Mona skapat nya bra vanor. ”När vi tog bort allt som hade dålig inverkan och som stressade Love och han tränade bort sina reflexer med hjälp av rytmiska rörelser utvecklades han snabbt både mentalt och motoriskt” skriver Mona på bloggen. Hon skriver även att familjens väg till ett friskare liv är långtifrån spikrak, men varje omväg ger värdefulla insikter och erfarenheter. ”Har jag för bråttom snubblar jag och får en påminnelse om att ha tålamod och tillit. Sonens uppväxt har varit traumatisk och problemfylld, men jag är tacksam för att han är min son och att han valde mig som sin mamma. Han har fått mig att förstå vad som är viktigt i livet och att hitta min passion som nu har blivit företag. Jag vill leva ett rent och ärligt liv och jag vill vara med och vända den sjuka samhällsutvecklingen mot en sund dito” skriver Mona.

Monas lista om viktiga tillskott

Magnesium har hjälpt både Love och mig att bli mindre stela i våra kroppar och har också gjort att mina insomningssvårigheter, som jag lidit av i mer än tjugo år, försvunnit.

Zink behövs för att bygga upp kroppens celler.

D-vitamin Förutom magnesium och zink tar vi också D-vitamin under de solfattiga perioderna. Vi tar zeoliter på morgonen och tillskott på kvällarna för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig dem under natten. 

Omega-3-tillskott i form av EPA och DHA är viktiga för hjärnans funktion speciellt om man har minsta risk till hjärnrelaterade besvär som ADHD, bipolär sjukdom eller andra hjärnrelaterade funktionsnedsättningar. Den ger bättre koncentrationsförmåga, ökar hjärnhälsan och hjärnans prestationsförmåga. Mammor som under graviditeten intar omega-3 får barn som har bättre språkförståelse och koordinationsförmåga. Under graviditeten förs stora mängder omega-3 över från modern till fostret vilket bygger upp delar av fostrets hjärna. Omega-3 förbättrar den kognitiva förmågan och motverkar depression. Vi har valt Möllers tran och tycker den funkar bra. Välj vilken du vill, men se till att den inte innehåller onödiga tillsatser eller soja. Ibland kan inget kosttillskott vara bättre än ett dåligt sådant.

 Monas tips till andra föräldrar 

Nöj dig inte med myndigheternas information och råd utan ta reda på fakta, jämför och ifrågasätt. Ha tålamod och öppna kanaler och svaret kommer till dig. Det tog ett tag för mig att inse, och jag påminner mig om det fortfarande, att den enda du kan förändra är dig själv.

Vi tror ofta att våra barn måste ha alla prylar som ”alla andra” har, men det värdefullaste du kan ge dina barn är tid. Love har påverkats mycket både av min och sin pappas stress, liksom av skolans värld där han inte passat in.

Barnen  är det viktigaste vi har och de är vår framtid. Barnen väljer oss och är våra viktigaste läromästare.  Lyssa på dem och se dem, låt dem få känna sig värdefulla och älskade precis som de är. Diagnoser är sociala konstruktioner som de klarar sig utan.

Mona Gullström skapar sitt eget liv som hon vill ha det.

Mona Gullström skapar sitt eget liv som hon vill ha det.

Mer om Mona Gullström

Liksom många i min ålder borde jag få en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll. Jag har spelat de flesta roller innan jag äntligen kom på att jag är bäst på att vara mig själv. Nu har jag i stället gått över till att bli regissör och skapar mitt eget liv som jag vill ha det, naket, ärlig och avskalat. Jag vill bli den förändring jag vill se i världen.

 

LÄNKAR

Monas hemsida och blogg 

Hitta Mona om hälsan på facebook

Vad är rytmisk rörelseträning?

 

 

You may also like...

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /storage/content/92/114592/myperfectbaby.se/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273