Babakus är en app för personer med dyskalkyli

Babakus är den första appen i världen som är specialdesignad för dyskalkyliker. Appen är både en träningsmetod och en räknare.

Dyskalkyli handlar om matematiksvårigheter.  ”Dyskalkyli är när man har specifika räknesvårigheter som inte har sin grund i en allmänt svag begåvning eller bristande skolgång. Ungefär 20-25 % av skoleleverna får av olika orsaker svårigheter i sin matematikinlärning och cirka fem procent av Sveriges befolkning beräknas ha stora räknesvårigheter”.

Appen Babakus är en visuell räknare för de fyra räknesätten. Med Babakus som hjälp kan elever med dyskalkyli räkna ut matteuppgifter. Den kan självklart användas av alla elever. Det fungerar att räkna alla räknesätten i verktyget och det går bra med tiotalsövergångar, decimaltalsräkning och multiplikation med tvåsiffriga tal.

Babakus består av räknestickor graderade från 0 till 9 med markörer samt två flyttbara räkneremsor, en för addition och en för subtraktion. De två räkneremsorna används även för multiplikation och division. Principen är att man räknar med räkneremsorna och läser av med räknestickorna. Varje siffra i ett tal visas genom att föra markören till rätt plats. När man adderar med ett annat tal så använder man räkneremsan för addition som är graderad från 0 till 9.

Sättet att räkna är utvecklat av neuropsykolog Björn Adler och hans bok ”Vad är dyskalkyli? En bok om matematiksvårigheter” ingår i appen som en pdf-fil. 

Här kan du läsa boken.

 

Introduktion av Babakus 

 

Mer om appen

Babakus passar från ca 6 års ålder 

Appen fungerar på iPad med IOS 4.0 eller senare

Babakus för iPad består av

– tre olika räknare med 3, 5 och 7 räknestickor
– träningsprogram på 7 nivåer där man tränar sju steg vid varje träningstillfälle
– e-book Vad är Dyskalkyli? av neuropsykolog Björn Adler

Köp Babakus på iTunes

Läs mer om Dyskalkyli på vårdguiden

 

You may also like...

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /storage/content/92/114592/myperfectbaby.se/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273