Matglad-Ny app för personer med funktionsnedsättning

 

hushållning

I januari i år startades ett nytt, spännande projekt inom Hushållningssällskapet. Projektet heter Matglad och tillsammans med samarbetspartners som FUB, Attention, Grunden Media, Borås Stad och Alingsås kommun kommer Hushållningssällskapet Väst som projektägare att driva utvecklingen av en applikation för smartphones, surfplattor och webben. Projektet är finansierat av Allmänna Arvsfonden.

Mat är viktigt – och alla bör ha inflytande över vad de äter. Målet med projektet Matglad är att intellektuellt funktionsnedsatta personer i eget boende ska använda appen för att få information, inspiration, råd och praktiska tips, matlust och matglädje när det gäller de dagliga
måltiderna.

Varför behövs en app? Jo, för att det är ett så bra sätt att förmedla information. Genom att använda lättillgänglig teknik anpassad för målgruppen öppnas nya möjligheter.

Många med intellektuella funktionshinder tycker om att använda ny teknik – det blir allt vanligare. För unga idag, även inom denna målgrupp, är både datorn, telefonen och surfplattan viktiga i vardagen.

Materialet i Matglad utgår från läckra bilder på maträtter. Dessa kopplas till pedagogiska recept med bilder och text på enkel svenska. Det innebär att den som har lässvårigheter ändå på ett enkelt sätt kan följa ett recept på egen hand.

Appen ger möjlighet att gradvis ge informationen i receptet och har bildserier på olika moment. När man planerat sin matsedel kopplas den direkt till en inköpslista som man kan skriva ut eller ha i sin telefon eller surfplatta. Recepten är anpassade med symboler för olika svårighetsgrad.

Materialet kan även användas som stöd för personal som ska hjälpa människor med måttliga funktionsnedsättningar att bli delaktiga i besluten som rör den egna maten, i sin vardag. För den som arbetar som personlig assistent kan appen vara ett arbetsredskap i det dagliga arbetet med
maten.

Sagt om Matglad

”Det här är ett verktyg som hjälper till när man ska välja,
inhandla och tillaga mat. Förhoppningsvis kan vi stimulera matlusten och matglädjen
och ge praktiska tips och råd för att underlätta i vardagen då man lagar mat.”

”Vi hoppas att detta ger en ökad livskvalitet och
matglädje. Tanken är att ge inspiration kring allt från mat och måltider till
hälsa, livsmedelsval, tillagning och livsmedelshygien. Smarta vardagstips för
att främja en positiv måltidsmiljö”.

Kontaktpersoner

Hushållningssällskapet Väst

Margareta Frost-Johansson, 0521 – 72 55 60, margareta.frost@hush.se

Projektledare och Matkonsult

Borås kommun

Birgitta Toll, 033-35 86 66, birgitta.toll@boras.se

Kostpedagog i Funktionshinderverksamheten/ Boendesektionen

 

Kunskap för landets framtid

Hushållningssällskapen är en fristående medlemsbaserad kunskapsorganisation som arbetar för ett utvecklat företagande på landsbygden och en god livskvalitet i stad och land.

Våra konsulter erbjuder rådgivning och utbildning till konsumenter, företag och organisationer. Vi vill även främja företagande genom våra landsbygdsutvecklare.

Vi verkar inom växtodling, lantbruk, landsbygd, kost och hälsa, miljö och kulturmiljö.

För mer information gå till http://www.hushallningssallskapet.se

You may also like...

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /storage/content/92/114592/myperfectbaby.se/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273