Få hjälp med att söka vårdbidrag

Foto.

Antalet personer som söker vårdbidrag för sina barn med en funktionsnedsättning eller en sjukdom har ökat de senaste åren. I teorin så ska föräldrar alltid få hjälp av habilitering med att söka vårdbidrag men det är inte alltid det funkar i praktiken. Nu finns det en bok som hjälper dig i den ibland krångliga processen.

Författarna till boken, Anna Sandström och Anna Paulsen, har samlat information om en rad olika saker som är bra att tänka på. Exempelvis vad som menas med merarbete och vilka intyg som behövs. 

– Det är helt enkelt den bok vi själva hade behövt när vi skrev våra ansökningar och vi hoppas att den kan hjälpa andra, säger Anna Paulsen.

Vårdbidrag ska vara ett ekonomiskt stöd för att kompensera föräldrar som har ett funktionshindrat eller sjukt barn så att de kan vårda barnet i hemmet. Med hjälp av vårdbidraget ska föräldrarna kunna ge barnet den tillsyn, den vård och det stöd som krävs för att barnet ska kunna utvecklas på bästa sätt. Vårdbidrag kan betalas ut till och med juni månad det år barnet fyller 19 år.

Anna Sandström berättar att det genom olika forum framkommit att ansökningsprocessen är besvärlig och många föräldrar är frustrerade över att inte veta hur eller vad de ska skriva.

– Vi kände samma frustration själva då vi skulle utforma våra egna ansökningar. Allt man ville var att få läsa någon annan persons ansökan för att få någon idé om hur man skulle skriva.

Boken heter Vårdbidrag och finns tillgänglig på Vulkan.se, Adlibris och Bokus. Den innehåller bland annat en vårdbidragsansökan och en beskrivning om hur en dag kan se ut.

– Vi har velat dela med oss av våra och andras erfarenheter och guidar också till dokument som publicerats i ämnet samt var man kan hitta rättsfallsöversikter och domar. Vi har även genomfört en undersökning med 60 familjer om deras vårdbidrag, berättar Anna Paulsen i en intervju i tidningen Föräldrakraft.

Ska du söka vårdbidrag? Här är boken vi önskade fanns då vi sökte första gången. I boken tar vi upp vilket merarbete och vilka merkostnader man kan ha med sitt barn som fått en funktionsnedsättning. Den är inriktad på barn med autismspektrumtillståndsdiagnoser men kan även användas om barnet har någon annan diagnos. Att ansöka om vårdbidrag kan vara väldigt jobbigt då man fokuserar så mycket på det barnet inte klarar av gentemot ett barn utan funktionsnedsättning. Vi vill med denna bok underlätta skrivandet av en vårdbidragsansökan. Att alltid behöva ha koll på sitt barn, skydda denne från farliga saker då barnet självt inte förstår att det är farligt, att handgripligen behöva klä på sin 8-årige son då han själv inte gör det. Så kan vardagen vara i en familj där barnet har autism. / Anna Sandström och Anna Paulsen

 

Vinn boken Vårdbidrag

Vinn ett ex av boken genom att gilla sidan Vårdbidrag på faceboook  och skriv en kommentar i fältet nedan detta inlägg med din mailadress så är du med i utlottning.

Vinnare dras den 20 September 2012.

Lycka till!

 

You may also like...

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /storage/content/92/114592/myperfectbaby.se/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273