Babyrytmik och musikterapi utvecklar ditt barns alla sinnen

 

 Att människan utvecklas både fysiskt och psykiskt genom dans och musik är ingen nyhet, men för våra barn med speciella behov så kan det vara en oerhörd frihetskänsla att bara få vara sig själva med hjälp av musiken.

Är du nyfiken på musikterapi? Här nedan har vi sammanställt lite om vad det är för något och hur det går till.

Funktionsinriktad musikterapi 

FMT-metoden är en neuromuskulär behandlingsform där musiken används som medel för att skapa kontakt, ge stimulans och aktivitet i syfte att utveckla och höja funktionsnivån hos den enskilde individen. Behandlingen genomförs alltid individuellt och går att tillämpa på olika åldrar. Metoden bygger på en samverkan mellan terapeut och adept. I FMT-metoden talar man inte om patient eller elev, utan om adept. Metoden är ickeverbal. Det förekommer inga talade instruktioner eller anvisningar. Samtalet sker enbart genom musiken.

Metoden har visat sig framgångsrik vid koncentrations- och koordinationsproblem, stroke, förvärvade hjärnskador, skolsvårigheter, ADHD, autism, Downs syndrom med mera.

Med utgångspunkt i adeptens aktuella funktionsnivå lockar terapeuten, med musikens hjälp, adepten till nya rörelsemönster. Rörelserna organiseras av adepten själv under det musikterapeutiska arbetet, till en allt bättre och mer välfungerande kroppskontroll och till en bättre perception och andning.

Genom att se kroppens funktion kan terapeuten avläsa hjärnans organisation och utifrån detta bygga upp ett terapeutiskt arbete som så småningom leder till funktionshöjning.

MÅLGRUPPER

FMT-metoden vänder sig till många olika typer av skador och problem:
•    Medfödda eller förlossningsskador
(t.ex. CP-skador, ryggmärgsbråck)
•    Muskelsjukdomar
•    Olycksskador
•    Traumatiska skador
•    Stroke
•    Begåvningshandikapp, beteendestörningar
•    Autism och autismliknande tillstånd
•    Demenser
•    Psykiska störningar
•    Dyslexi, dyskalki
•    Fibromyalgi
•    ADHD , koncentrationsproblem
•    Aspergers syndrom
•    Vanliga elever med särskilda behov

HUR GÅR DET TILL?

Terapeutens uppgift är att upprätta en kontakt, trygghet och samverkan med adepten. Vidare att analysera sin adept, finna den rätta funktionsnivån och starta ett terapeutiskt arbete som så småningom kan leda fram till en funktionshöjning av adeptens grundfunktioner. Till sin hjälp har terapeuten specialskriven musik, anpassad för olika nivåer.

INSTRUMENT

I FMT-arbetet använder man sig av slagverk; trummor, cymbaler och handtrummor. Slagverksinstrument är mycket vibrationsförmedlande och stimulerar därmed individens sinnesreceptorer. De är inte heller bundna till en speciell ton eller en speciell harmoni, därför kan man aldrig spela så att det inte ”stämmer” tonalt sett. Instrumenten är lätta att placera om i nya kombinationer, vinklingar och höjder.

Specialtillverkade trumstockar i olika utföranden används. Dessa är utformade i olika storlek och form, med olika känsla och tyngd för stimulering av handens utveckling.

Blåsinstrument och olika pipor används också i FMT-behandlingen för att befrämja andningen. övriga hjälpmedel är: fotklossar, höj- och sänkbar stol, sittklossar och bollar. Dessa hjälpmedel används i syfte att sträva mot en korrekt sittställning och god balans.

SAMMANFATTNING

I FMT-metoden ser man till hela människan och alla hennes funktioner. De mänskliga funktionerna måste samverka i en helhet för att kroppen ska kunna uppleva balans. Musiken får vara redskapet som stimulerar människan i hennes egen utvecklingsprocess. Ord  behövs faktiskt inte som hjälpmedel. Enligt Lasse Hjelm (FMT-metodens grundare) kan ord inte strukturera en hjärna. Ord är överflödiga i utvecklingsprocessen. Det finns ingen som lär ett litet barn att krypa eller gå genom att berätta hur han/hon ska göra. Barnet lär sig själv med hjälp av sin kropp. Det lär sig med hjälp av alla sina sinnen och sin tidigare erfarenhet kopplad till upplevelsen hur det ska göra.

Det är så vi måste se på kroppen. Kroppen strävar hela tiden efter utveckling och balans. Denna utvecklingssträvan finns i våra kroppar, även i den minsta nervcell. Ibland kanske kroppen behöver något som ger utvecklingen en puff i rätt riktning, något som får kroppens egna system att sätta igång. Då är Funktionsinriktad Musikterapi en utmärkt metod som som dessutom är mycket lustfylld.

FMT-metoden är utarbetad av Lasse Hjelm och har funnits sedan mitten av 1980 talet. Utbildningen till musikterapeut är 3 –årig och finns vid Karlstad Universitet, Ingesunds Musikhögskola, Arvika.

Babyrytmik

Känn rytmen i babyrytmiken!

Kan småbarn känna rytm? Ja, visar forskningen. Det är också roligt att sjunga och klappa tillsammans. Stimulans både för bebisen och för den barnlediga föräldern.

Vetenskapliga studier som gjorts visar att barn föds med förmåga att känna av rytm. Bebisar studsar eller klappar ofta till en rytm redan när de är mindre än ett år gamla.Forskare var osäkra på om detta var ett inlärt beteende eller något barnen föddes med. För att ta reda på hur det låg till testade forskare hur nyfödda svarade mot ljud genom att använda sig av EKG, vilket kan registrera hjärnans respons av ljud även när barnet sover.
Forskarteamet spelade upp en trumrytm till fjorton nyfödda barn som var två eller tre dagar gamla. Vid några tillfällen hoppade sekvensen över en ton och bröt på så sätt rytmen. När så skedde registrerades det i de nyföddas hjärna. Det tyder i sin tur på att nyfödda barn kan känna av en rytm och vet när de ska förvänta sig nästa ton. Med andra ord är taktkänsla något medfött.Det är även ett utmärkt sätt att umgås barn och vuxna emellan. Ett bra sätt att ha roligt tillsammans och få möjlighet att möta andra barn och vuxna i en kreativ och rolig miljö. Källa;http://www.hagersten.org/artiklar/svenska-kyrkan-hagersten/2010-04-19/kann-rytmen-i-babyrytmiken

Nyanzen.se erbjuder utbildning

Känner du att det är dags att fylla på med lite ny inspiration, nya låtar och idéer till din baby-barnsång/rytmik-grupp eller till sångsamlingen i förskolan.

Kurserna vänder sig till dig som arbetar som ledare i baby-barnsång/rytmik eller till dig som planerar att starta upp denna verksamhet (musiker, pedagoger i förskolan, personal i öppna förskolor, familjecentraler, bvc och bibliotek, musiker och pedagoger inom kyrkans verksamhet)

KURSUTBUD

Lilla Liten (Babyrytmik för 0-1-åringen – Del 1) Pris 680:-

Lilla Parvel (Rytmik för 1-3-åringen) Pris 680:-

Majkens mamelucker (Rytmik för 3-5-åringen) Pris 680:-

Lilla Pyre (Babyrytmik för 0-1-åringen – Del 2) Pris 680:- Obs! Rekommenderade förkunskaper: Lilla Liten del 1 – Babyrytmik för 0-1-åringen,

———————-

Nyhet för våren är utbildningen till Diplomerad Babysångkonsulent/Barnsångkonsulent Läs mer här

———————-

Läs mer om fortbildningen på www.babysångkonsulent.se

_______________________________

Röster från tidigare kurser:

”Det här var den bästa kurs jag någonsin varit på”

”…man vill åka hem och testa i barngruppen där hemma direkt”

”Jag har inte tidigare tänkt så mycket på att man kan hjälpa barnen i deras kroppsliga utveckling med hjälp avbabysång/rytmik. Det känns som ett spännande uppdrag”

”……åhhh vad man blir glad”

 

Läs mer om Diana som driver företaget Nyanzen

Artikel i Hallands Nyheter

Tävling/UPPDATERING AVSLUTAD TÄVLING!

OBS! AVSLUTAD TÄVLING! Nyanzen hejar på alla Hjärtebarn!

Nu kan du vinna Lilla Parvel, Nothäfte plus cd!
Häftet är fullt med munmotoriklåtar. Få inspiration!
Sjung och dansa med din lilla Parvel där hemma!

Det du behöver göra är att gilla Nyanzen på facebook här och kommentera detta inlägg och dela tävlingen på din facebook! Vinnare dras den 14 Februari då alla vinnare dras i våra hjärtebarnstävlingar som pågår just nu.
Lycka till!!

Nothäfte + cd, 13 svängiga låtar för 1- o 2-åringen, passar även äldre förskolebarn.Häftet innehåller rörelseanvisningar och noter med ackordanalys. Till häftet medföljer också en cd-skiva med alla sångerna. På cd-skivan finns låtarna dels med sång, men även som instrumentala singbackversioner.LYSSNA PÅ SMAKPROV i låtlistan:Om länken inte öppnas direkt när du dubbelklickar på den så prova att klicka med höger musknapp och spara filen (spara mål som…) på ditt skrivbord. Öppna sedan filen från skrivbordet.Innehåll:

1.  Amalia, hej på dig
2.  Bubbelbad
4.  En liten bil
5.  Lilla Parvel
6.  Kazoo
11. En liten koreografi
12. Mamma, se på mig
13. Så att kudden kan få sin kind
Text och musik: Diana Stigson Hadarsson
Illustrationer: Sigrid Fahlström

Vill du köpa detta häfte med cd så finns det här

You may also like...

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /storage/content/92/114592/myperfectbaby.se/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273