Appar som hjälpmedel i förskola och skola

Barn med funktionshinder har stor användning för iPhone och apps iTouch iPhone och apps iTouch. Barn med tex Downs syndrom kan lära sig att använda tekniken bra och kan dra nytta av det mer än andra på lång sikt. I allmänhet så är apps underhållande, men ytterligare språk-studieresultat för barn med Downs syndrom och andra funktionshinder kan vara:

Att lära sig att följa steg
Artikulation i praktiken 
Läsförståelse
Lära sig Grundläggande begrepp
Kommunicera med andra
Förstå och förutse rutiner

Vi tar mer och mer hjälp av tekniken. Många familjer har en smartphone, Ipad eller andra smarta enheter hemma och på skola och förskola. Vi tänkte lista lite bra appar för er  med barn med speciella behov här. Har du fler förslag öka gärna på i kommentarer.

Förslag på Appar

Pratkort

Varje bildkort i Pratkort symboliserar ett ord, och när barnet pekar på bilden läses det högt av en röst på antingen svenska och engelska. Pratkort går också att bygga vidare på med egna bilder, tagna med läsplattans kamera. Till exempel på favoritleksaker eller släktingar.

Från och med maj 2011 går Pratkort att köpa på Apple Appstore för 275 kronor. Pratkort fungerar på alla modeller av iPad.

Fonemo

Appen Fonemo för iPad hjälper barn att träna på sitt /s/-ljud på svenska. Appen är uppbyggd som ett memory i tre olika svårighetsgrader. Gemensamt för alla memorykorten är att de innehåller bokstavsljudet /s/ i olika positioner i ordet. Du kan välja att jobba med ord som börjar på /s/, har /s/ i mitten eller i slutet. Du kan också få ord som har blandade /s/-ljud.

ibirthday- blåsa ljus

Bokstavspussel Ett riktigt pedagogiskt program är appen Bokstavspussel som fungerar för iPhone/iPad/iPod touch. Appen kostar 22 kr.

Stavningslek

Stavningslek är en svensk app som passar för yngre som håller på att lära sig stava. Programmet innehåller över 300 substantiv, på 9 olika språk, i varierad svårighetsgrad (lätt, mellan, svår). Appen kostar 15 kr.

Happi stavar

Happi stavar HD är ett korsordsprogram där du färdigställer enkla korsord med hjälp av bokstäver som du lägger på rätt ställe. Det går att välja om du vill ha små eller stora bokstäver.

”Happi stavar” består av 48 olika minikorsord fördelade på 4 svårighetsnivåer med 12 korsord i varje nivå. Varje korsord består av 4-8 ord. Om du lägger fel åker bokstaven bort och om du lägger rätt blir den kvar. Det går också att göra det enklare genom att du väljer att visa bokstäverna i korsordet och endast matcha rätt.

”Happi stavar” kostar 15 kr.

Ritade tecken

Ritade tecken – app för iPhone
Ritade tecken är en fullmatad teckenordbok för de flesta vardagssituationerna! Appen ger dig tillgång till fler än 1700 tecken och bilderna visar tydligt hur de ska utföras. Du kan enkelt söka, bläddra, markera favoriter och spara tecken i egna grupper.

Teckenstöd

Teckenstöd är en applikation till iPhone som hjälper dig att tala teckenspråk. Appen har videoinstruktioner med 100 av de vanligaste vardagstecknen som används.

AutismXpress

The ‘Autism Xpress’has been created to help promote greater awareness about autism spectrum disorders. It is designed to encourage people with autism to recognizes and express their emotions through its fun and easy to use interface.

Fyll gärna på denna lista i kommentarerna nedan om du som läser har fler tips!

Tack! 

Läs mer  iPhone and iTouch apps for (Special) Education

Källa; http://letstalkds.org/2010/08/05/therapy-thursdays-apps-for-children-with-down-syndrome/

 

 Appar med specialpedagogiskt fokus för ipad, iphone, ipod

DAISY – ljud- och talboksläsare

You may also like...

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /storage/content/92/114592/myperfectbaby.se/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273