Barn med autism får ingen träning i förskolan

Lund.

Zita Aguilar har en 4-årig pojke med autism. Hon är starkt kritisk mot pojkens förskola, som hon menar brister i tillsyn. Men hon får inget gensvar.

Källa Sydsvenskan

– När jag konfronterar dem slår de bara ifrån sig. De nonchalerar mig och säger ”då får ni väl byta förskola då”.

En gardin dras för och stänger ute förmiddagssolen. Zita Agiulars son Lukas ska få se på en film medan mamma pratar.- Så att han har att göra en stund. Nu, sådär, nu är videon igång. Hon lyfter bort polismotorcykeln som blockerar dörren.- Kom, vi sätter oss i köket. Zita Agiulars ambition är att prata för alla föräldrar i Lund med barn med autism. Hon har varit i kontakt med många och tycker att människor måste få upp ögonen för hur situationen kan vara och hur svårigheterna ser ut. Politikerna måste göra mer.- Lund, och Sverige, ligger ljusår efter USA. I alla fall Kalifornien, där jag har bott i flera år. Barnen där får generellt sin diagnos mycket tidigare än här och resurserna är nästan obegränsade om man jämför.

– I förlängningen betyder det att barnen tränas mycket mer i USA och har betydligt större chans att leva normala liv senare när de är vuxna. Man får inte ge upp. Terapiträningen ger resultat.

Ett problem tycker hon är att Lund inte har särskilda resursförskolor för barn med diagnoser som till exempel autism. Det vill säga förskolor med kvalificerad, specialiserad personal. Lund kan i dag bara erbjuda resursskolor till skolbarn, från och med årskurs ett.

Barn i förskoleåldern hänvisas till vanliga förskolor där de bistås med resurser på olika sätt. Till exempel kan barn med autism få en assistent på heltid. Det har Lukas fått på sin förskola, Internationella förskolan, IPSL.

– Det är helt upp till förskolan att ordna assistenten. Bara det är mycket märkligt. IPSL tog en fritidsassistent som inte har någon erfarenhet eller utbildning alls på autism. Jag rycker inte att det fungerar. Min son får inte den träning han behöver och framför allt så är han inte säker och trygg.

– Ibland när jag kommit för att hämta har dörren ut stått öppen och han har varit lämnad vind för våg. Det är bara ren tur att han inte har stuckit. Han är i sin egen värld. Vad som helst kan hända. Han måste ha tillsyn hela tiden och hjälp med allting. Han måste matas och har fortfarande blöja. Ibland när jag har hämtat är blöjan så våt och tung att han inte kan gå.

– Andra gånger säger de att han inte har ätit. Men det är ju deras skyldighet att se till så att han äter! Antagligen har färgen eller konsistensen på maten inte passat honom. Han är otroligt känslig för sådant, autism kan yttra sig så, det måste man känna till om man arbetar med autistiska barn. Och då måste de ge honom något de vet att han äter. Han kan inte vara utan mat.

IPSL är en fristående förskola, men resurserna de erbjuder barn med speciella behov är densamma som kommunala förskolor erbjuder.

– Det är bedrövligt så lite hjälp Lund ger. En timmes hjälp av barnhabiliteringen i veckan. Det är ju ingenting! I USA handlar det om flera timmar varje dag. På IPSL har de dessutom valt att ge den barnhabiliteringstimmen till assistenten, som handledning. Det innebär att min son inte ens får den ynka hjälpen själv, utan bara indirekt.

Zita Aguilar är också förbaskad över att hon ansåg sig tvungen att hålla Lukas hemma under sportlovsveckan, eftersom hans assistent var tvungen att samtidigt vara en resurs på andra håll på förskolan.

– De sade att han var välkommen ändå, men det är helt omöjligt om han inte får hjälp till hundra procent. Det vågar jag inte. Jag förstår inte att förskolan ens kan föreslå det.

– Visserligen glömde jag att i tid uppge att han skulle vara på förskolan under sportlovsveckan, men detsamma gjorde andra föräldrar. Deras barn kan komma ändå, varför ger inte IPSL mitt barn samma förutsättningar?

Zita Aguilar har ett barn till, en tvåårig pojke som inte har autism och som går på en annan förskola.

– Det fungerar hur bra som helst. Lukas placerade jag på IPSL för språkets skull, han hann bo några år i USA innan vi flyttade hem.

Zita Aguilar har växt upp i Lund och återvände hit för knappt ett år sedan. Nu har hon – nästan – bestämt sig för att flytta tillbaka till USA.

– Jag gör vad som helst för att min son ska få det bra.

– Stödet barn med autism får i Lund är långt ifrån tillräckligt. Det är riktigt uselt.

Lukas heter egentligen något annat.

You may also like...

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /storage/content/92/114592/myperfectbaby.se/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273